Vogelkijkhut Het Zwin Elahuizen

De vele vogel liefhebbers in Nederland en Belgie kennen Friesland als het Mekka voor water en weide vogels. In ontelbare schitterende Friese natuurgebieden zijn plekjes ingericht om beschut vogels te observeren of gewoon te genieten van de rust en de natuur. Soms is het slechts een scherm met kijkgaten, of een uitkijkplatform maar soms ook een mooie vogelhut.

In Elahuizen vinden we ook zo’n landschaps-pareltje, Het Zwin (It Swin in het Fries). Hier vind je vogels in grote aantallen. Vogels die permanent verblijven, of die slechts rusten en fourageren en op doorreis zijn. Lepelaars, verschillende soorten Ganzen en Eenden, IJsvogels, Purper- en andere reigers en tal van andere water, riet en moeras soorten.

It Swin is een prachtig meer omgeven door riet en moerasland op slechts 500 meter van de openbare weg (Keamerlânswei). Het is er erg rustig en vaak is er ruimte aan de weg om te parkeren als je met de auto bent, maar er is zeker voldoende plek voor je fiets. Een prachtige met bordjes aangegeven route leid je over grasland, door het riet, naar een vogelhut met een adembenemend mooi uitzicht. Voor de vroege vogels onder ons, is hier het aanschouwen van de zonsopkomst een ware traktatie. Optrekkende mist, spiegelglad water, silhouetten van dobberende eenden en ganzen en dan daarachter die oranje vuurbal rechts aan de horizon zien opstijgen…. adembenemend!

De hut zelf biedt plaats aan 4-6 personen en heeft over de volledige breedte een kijksleuf. Het is wel verstandig om een mono- of tripod mee te nemen als je wilt fotograferen. Enige nadeel… Echt grote lenzen 600-800mm passen niet door die sleuf.

Ben je een wandelaar, dan biedt dit gebied ook een prachtige met bordjes aangegeven wandelroute en vind je ook nog een kijkplatform dat uitkijkt over dit schitterende stukje Friesland. Het is sowieso wel verstandig om hier stevige schoenen aan te trekken want het kan er wat oneffen en vochtig zijn, zeker in de vroege ochtend.

Dus ben je in Elahuizen en wil je eens zien hoe de natuur ooit echt bedoeld was, neem dan zeker een kijkje bij It Swin. 

Geschreven door Birds in Latin.